Algemeen
Als het niet lukt om in overleg met elkaar afspraken te maken over alimentatie, dan kan een advocaat de rechtbank vragen om alimentatie vast te stellen. De meeste advocaten werken via een stappenplan.
Stap 1 Brief
De advocaat verstuurt een brief naar de andere ouder. In de brief staat dat de ouder alimentatie moet betalen en de advocaat vraagt om de gegevens die nodig zijn om een berekening te maken. Dit zijn:
a. financiële gegevens over het jaar waarin de relatie is verbroken; en
b. financiële gegevens over het huidige en afgelopen jaar (2021).
Meestal gaat het om de volgende stukken:
- jaaropgaven;
- jaarstukken eigen onderneming (meerdere boekjaren);
- IB-aangiftes en aanslagen;
- drie meest recente salarisspecificaties;
- overzicht van schulden met bewijs van afbetaling;
- eventueel: facturen kinderopvang (dagopvang en BSO), voorschotbeschikking kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.
Sommige advocaten vragen om veel meer gegevens, bijvoorbeeld de huurovereenkomst, informatie over je hypotheek en overige vaste lasten. Je hoeft deze gegevens niet te verstrekken tenzij er een goede reden is om naar die gegevens te vragen, bijvoorbeeld als je woonlasten heel laag zijn.
Het kan verstandig zijn om zelf ook een advocaat in te schakelen.
Stap 2 Berekening
De advocaat maakt een berekening en vraagt of het berekende bedrag akkoord is. Een eigen advocaat zal kritisch kijken naar de berekening. De advocaten proberen altijd om samen tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, of reageer je helemaal niet op stap 1, dan volgt stap 3.
Stap 3 Verzoekschrift en verweerschrift
De advocaat dient een verzoekschrift in bij de rechtbank. De advocaat vraagt om alimentatie vast te stellen (of te wijzigen, als het gaat om wijziging van al eerder vastgestelde / afgesproken alimentatie). De rechtbank stuurt een kopie van het verzoekschrift naar jou of naar je eigen advocaat. Je moet binnen 4 weken reageren door een verweerschrift in te dienen, maar dat kan alleen met hulp van een advocaat. De advocaat kan een keer uitstel vragen van 4 weken. In totaal heb je dan dus 8 weken om te reageren.
Je advocaat kan in het verweerschrift ook voor jou een aantal verzoeken doen, bijvoorbeeld:
- een verzoek om gezamenlijk gezag;
- een verzoek om een zorg- en contactregeling (omgangsregeling) vast te stellen.
Als jouw advocaat deze verzoeken doet, krijgt de andere advocaat weer 4 (plus 4) weken om te reageren en een verweerschrift in te dienen tegen jouw verzoeken.
Stap 3 kan dus alles bij elkaar al ruim 16 weken in beslag nemen!
Stap 4 Het Grote Wachten
Nadat stap 3 is doorlopen, begint het grote wachten op de rechtbank. Dit heeft te maken met beperkte zittingscapaciteit. Soms duurt het alles bij elkaar (inclusief stap 3) wel 6-9 maanden voordat een zitting wordt gepland. Dat is lang, en gelukkig is hier wel een oplossing voor: een spoedvoorziening (voorlopige voorziening) aanvragen. Bespreek met je advocaat of het nodig en zinvol is om een voorlopige voorziening aan te vragen.
Stap 5 Voor de zitting
Voor de zitting vraag je advocaat om een aantal extra stukken, zoals recente inkomensgegevens, facturen kinderopvang, voorschotbeschikkingen belastingdienst, overzicht van schulden etc. Het is belangrijk dat je die stukken z.s.m. aan je advocaat stuurt. Je advocaat moet deze stukken namelijk uiterlijk 10 dagen voor de zitting aan de rechtbank sturen. Vaak moet er ook nog een berekening meegestuurd worden en een toelichting. Je advocaat heeft dus zelf ook wat tijd nodig om alle stukken te bekijken en zijn/haar licht hierover te laten schijnen.
Worden de stukken niet of te laat aan de rechtbank gestuurd, dan kan de rechtbank beslissen dat die stukken buiten beschouwing worden gelaten. Dat kan tot gevolg hebben dat de alimentatie te hoog wordt vastgesteld en dat wil je natuurlijk niet.